REKLAMA
ShareInfo.plInformacja prasowaPasta buraczana z dynią i słonecznikiem - "must eat" tej jesieni

Pasta buraczana z dynią i słonecznikiem – „must eat” tej jesieni

Pasta buraczana
fot. Unsplash

Aksamitna pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni to absolutne kulinarne „must have”, a raczej „must eat” tej jesieni. Podbija podniebienia małych i dużych smakoszy. Świetnie sprawdzi się w duecie z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi, krakersami, może być dodatkiem do zapiekanek, farszów, sosów, dipów a nawet gęstych zup. Doskonale smakuje na zimno i ciepło. Prosto, szybko, smacznie i efektownie, a do tego zdrowo i w zgodzie z naturą! Dzieci i dorośli lubią to!

REKLAMA

Pasta buraczana – przepis

Składniki:
300g buraków
1 mała marchewka
1 ząbek czosnku
1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą Holle
5 łyżek oliwy z oliwek Holle
1 łyżeczka soli
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
Majeranek i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pestki słonecznika i dyni uprażyć na patelni do zarumienienia. Marchewkę i buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień i dusić je aż zmiękną. Krótko przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu. Gotowe warzywa lekko przestudzić, wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę.

Porada: Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego

Smacznego!

Więcej o zdrowej diecie małych smakoszy na Holle.pl

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA