Gotowanie buraków. Trik, który pozwoli zachować ich naturalny kolor
Buraki znajdują się w ścisłej czołówce warzyw, które zapewniają nam najwięcej wartości odżywczych. Na ich bazie można przyrządzić pyszne zupy czy sałatkę. Istnieje trik, który pozwala w trakcie gotowania zachować ich naturalny kolor.
REKLAMA
Główna zaleta buraków dotyczy obecności przeciwutleniacza, który w największym stopniu pomaga w walce z rodnikami. Dzięki temu warzywo to ma właściwości przeciwnowotworowe i spowalniają procesy starzeniowe.
Buraki można przyrządzić na różne sposoby. Można zrobić z nich sok, kisić czy ugotować zupę. Można je także jeść na surowo, jednak znacznie lepiej smakują po ugotowaniu lub wcześniejszym upieczeniu.
Przede wszystkim podczas gotowania buraków nie należy ich obierać. Tuż pod skórką znajduje się najwięcej cennych składników. Ponadto wpływa ona na zapobieganie wymywaniu witamin i soli mineralnych.
REKLAMA
Przed gotowaniem należy dokładnie umyć buraki. Można do tego użyć szczoteczki. Nie warto również odcinać korzonka ani górnej części. Jakiekolwiek skaleczenie skórki może wpłynąć na wypłynięcie zdrowego soku.