Bigos staropolski króluje na polskich stołach zwłaszcza w święta Bożego Narodzenia. Śmiało można stwierdzić, że jest to ulubiona potrawa Polaków. Aby przygotować go perfekcyjnie, trzeba pamiętać o jednym, ważnym składniku. Sprawdź i poznaj przepis.
Bigos przygotowywany jest z kapusty kiszonej oraz dodatków takich jak mięso czy też grzyby. Podawany jest nie tylko w święta Bożego Narodzenia, ale także na niedzielny obiad. Najlepiej smakuje, gdy jest długo i wolno gotowany. Wtedy smaki przenikają przez siebie i tworzą najlepszą kompozycję. Suszone grzyby dodane do bigosu sprawią, że będzie miał niezwykły aromat.
Przepis na bigos staropolski. Koniecznie dodaj ten składnik
Mało kto wie, że trzeba pamiętać o niezbędnym składniku bigosu – czerwone wino. Dzięki niemu danie będzie miało niepowtarzalny smak i podkreśli aromaty dodatków.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
300 g suszonych grzybów
0,5 kg żeberek surowych (ewentualnie wędzonych) lub wybranego mięsa wieprzowego (np. łopatki)
200 g wołowiny
200 g cielęciny
3/4 szklanki czerwonego wina
1 pętko kiełbasy
kilka listków laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego
pieprz
sól
1 litr wody
130 g wędzonych śliwek
Przygotowanie:
Pokrój mięso w kostkę i podsmaż je w garnku, a następnie dopraw solą i pieprzem. Smaż przez kolejne 20 minut i co jakiś czas pomieszaj.
Opłucz kiszoną kapustę i odciśnij z niej nadmiar wody, a potem dodaj ją do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, odrobiną pieprzu. Całość zalej litrem wody i zamieszaj. Gotuj przez min. godzinę, a następnie odstaw garnek do wystudzenia.
Następnego dnia gotuj bigos ponownie przez godzinę i odstaw do wystudzenia. Trzeciego dnia dodaj do bigosu pokrojone wędzone śliwki, czerwone wino i suszone grzyby, a potem znowu gotuj bigos przez około godzinę.
Bigos staropolski najlepiej smakuje ze świeżym chlebem lub gotowanymi ziemniakami. Smacznego!