Upiecz kurczaka w ten sposób, a nie pożałujesz. Jego smak zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Poznaj przepis i wypróbuj.
Przygotowanie kurczaka nie zajmie Ci nawet 10 minut. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki marynaty i obtoczyć w niej mięso. Jednak pieczenie jest dosyć charakterystyczne i dzięki temu kurczak jest soczysty, mięciutki w środku i ma chrupiącą skórkę.
Upiecz kurczaka w ten sposób – będzie niezwykle smaczny
Sposób pieczenia tego kurczaka polega na „kąpieli wodnej”. Wystarczy umieścić kokilkę z wodą obok naczynia z mięsem, a tuż przed końcem pieczenia lekko posmarować skórkę roztopionym masłem.
Przepis na kurczaka w pysznej marynacie
Składniki:
» 4 udka i 2 skrzydełka kurczaka
» 3/4 łyżeczki soli
» pół łyżeczki pieprzu mielonego
» 2 małe ząbki czosnku
» 2 łyżeczki sosu sojowego i miodu
» odrobina kurkumy
» 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym, następnie odstaw na chwilę. Do miski wsyp przyprawy: sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę, słodką paprykę, a na koniec dodaj sos sojowy i miód. Całość wymieszaj i dodaj mięso do marynaty. Odłóż całość na 20-30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni z funkcją góra-dół. Przygotuj naczynie żaroodporne, układaj w nim zamarynowane mięso z kurczaka i wstaw do piekarnika. Do małej kokilki wlej wodę i postaw obok naczynia z mięsem, następnie piecz przez około 50 minut.
15 minut przed końcem pieczenia posmaruj skórkę kurczaka roztopionym masłem, następnie piecz z termoobiegiem. Podawaj z ziemniakami i surówką.