Organizując imprezy domowe bardzo często chcemy ugościć naszych gości czymś pysznym, co zostanie z nimi na długi czas. Niewątpliwie jedną z takich propozycji są pyszne szaszłyki przygotowane na bazie kurczaka.
Kurczak gości w naszych kuchniach pod wieloma postaciami. Jedną z takich propozycji są szaszłyki, które sprawdzą się zarówno jako domowa przekąska, jak i idealne uzupełnienie imprezy.
Składniki:
Ocet ryżowy – 100 ml
Sos ostrygowy – 60 ml
Cukier – 2 łyżki
Filet z kurczaka – 60 dag pokrojonych w dość dużą kostkę
Makaron ryżowy – 20 dag
Marchewka – 1 pokrojona w paseczki
Chili – 1 długa czerwona papryczka
Mięta – 1/3 filiżanki listków
Kolendra (natka) – 1/2 filiżanki listków
Cytryna – 1 pokrojona na ósemki
Sposób przygotowania:
Mieszamy dwie łyżki octu ryżowego z łyżką sosu ostrygowego i łyżką cukru. W zaprawie moczymy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do lodówki na 10 minut. W międzyczasie do miski wkładamy makaron i marchewkę i zalewamy wrzątkiem.
Potem odsączamy makaron i łączymy go z pokrojoną papryczką chili, miętą, kolendrą, pozostałym octem ryżowym, sosem ostrygowym i cukrem. Dokładnie mieszamy. Kurczaka nabijamy na patyczki i smażymy przez 5-7 minut na grillu. Podajemy z sałatką makaronową i kawałkami cytryny.