Tatar jest jednym z klasyków polskiej kuchni i nierzadko pojawia się na naszych stołach przy okazji różnego rodzaju wydarzeń. Poniższy przepis na befsztyk tatarski jest jedną z najlepszych wersji tego dania.
W swojej tradycyjnej wersji tatar jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie powinien sprawić nikomu większego problemu. Poniższy przepis wymaga użycia nieco większej liczby składników, ale efekt jest znacznie lepszy!
Składniki:
400 g polędwicy wołowej
5 żółtek
3 g soli
2 g pieprzu
15 ml oliwy
30 ml zimnej wody
cebula
ogórki kiszone
marynowane grzybki
oliwki
kapary
szczypiorek
Sposób przygotowania:
Polędwicę kroimy na paseczki, po czym dokładnie siekamy ostrym nożem. Dodajemy oliwę, jedno żółtko, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy z dodatkiem wody, dzięki czemu mięso zachowa idealny kolor.
Mięso formujemy w taki sposób, aby na środku znajdowało się wgłębienie na żółtko. Wbijamy je, a naokoło przystawki układamy posiekane dodatki. Tatar podajemy ze wszystkimi wymienionymi w przepisie dodatkami.