Jeśli w święta nie podamy pasztetu, wtedy nie będą one kompletne. Jednak nie będziemy go robić z tłustych kawałków mięs, a z pstrąga tęczowego – lekkiej i niezwykle aromatycznej ryby. Nie dość, że takie domowe danie będzie pyszne, to także postne, więc idealnie sprawdzi się w czasie wieczerzy wigilijnej. Koniecznie sprawdźcie tę recepturę.
Wiecie już jak przygotować pasztet z królika czy puszysty pasztet z cukinii. Zdradzaliśmy wam też przepis na wegetariański pasztet z kilku składników. Dziś zachęcamy was do zrobienia wyjątkowo delikatnego pasztetu rybnego z wyczuwalną nutą grzybów. Najpierw zaopatrzcie się w wysokiej jakości pstrąga (możecie użyć filetów) i przekonajcie się, jak smakuje ta mistrzowska kompozycja smaków.
Pasztet rybny – przepis
Składniki:
Na bulion rybny:
1 średnia cebula
1 kg filetu z pstrąga tęczowego
2 łyżki soku z cytryny
6 szklanek wody
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
kilka gałązek koperku
4 liście laurowe
sól w ilości do smaku
Na pasztet:
1/4 selera
2 szklanki bulionu rybnego
pół szklanki suszonych grzybów
1 jajo
2 średnie marchewki
1 łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 niewielka pietruszka
sól i pieprz w ilości do smaku
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanego koperku
1 średnia cebula
olej do smażenia
Przygotowanie bulionu
Na początek umyj i osusz ryby. Obraną cebulę pokrój na ćwiartki. W większym garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej koperek, cebulę, przyprawy oraz suszone grzyby. Gotuj wywar na średniej mocy palnika przez kwadrans. Wyłóż ryby i podgrzewaj jeszcze przez 15 minut. Później z bulionu wydobądź grzyby i ryby, przełóż je na sitko, aby odciekły i wystygły. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C, a w keksówce (długość ok. 30 cm) rozłóż papier do pieczenia.
Przygotowanie pasztetu
Obierz pietruszkę, seler i marchewki, a potem zetrzyj warzywa na średnich oczkach tarki. Obraną cebulę pokrój w piórka. Na patelni, na której rozgrzał się olej, podsmażaj jarzyny, aż zmiękną. Dopraw je pieprzem i solą, a potem połącz z rybą i grzybami. Wszystko przepuść przez maszynkę do mielenia. Do masy rybnej wbij jajko i wsyp bułkę tartą. Starannie wymieszaj i dopraw sosem sojowym, pieprzem ziołowym, koperkiem, solą i ostrą papryką. Wlej wywar rybny i zacznij wyrabiać składniki na gładką masę. Jeśli będzie zbyt sucha, dolej więcej bulionu. Masę umieść w formie, wyrównaj jej powierzchnię, a następnie wstaw do piekarnika i piecz 1,5 godziny. Gdy pasztet rybny się upiecze, pozostaw go do wystudzenia na kratce, po czym włóż do lodówki. Podawaj ze świeżym razowym pieczywem i chrzanem. Smacznego.