Włoska kuchnia bardzo często pojawia się w naszych domach, również jeśli chodzi o pomysły na przygotowanie szybkich obiadów. Propozycja makaronu z sosem pomidorowym i bazylią jest jednym z przykładów.
Składniki:
400 g makaronu penne
3 łyżki oliwy z oliwek
500 g pomidorów cherry, przekrojonych na pół
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka bazylii
50 g startego parmezanu
sól morska
pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Patelnię rozgrzewamy i wlewamy na nią olej, po czym wrzucamy pomidory i smażymy je przez dwie minuty, co jakiś czas mieszając. Kiedy puszczą sok, zmniejszamy ogień.
Doprawiamy granulowanym czosnkiem i mieszamy. Dodajemy bazylię i podgrzewamy przez kolejne dwie minuty, aż sos zgęstnieje. Solimy i pieprzymy. Ugotowany makaron dorzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Podajemy posypany parmezanem.