Jeśli przepadasz za kotletami mielonymi, koniecznie przetestuj te z dodatkiem pieczarek i musztardy, które poleca Jakub Kuroń. Grzyby nadają potrawie soczystości i cudownego aromatu, a sos ostrości. Kotlety zrobisz w pół godziny.
Musztardowe kotlety mielone z pieczarkami od Kuronia
Kotlety mielone to wspaniały pomysł na pożywny obiad, szczególnie jeśli zostaną podane z buraczkami i tłuczonymi ziemniakami. Podstawowym składnikiem potrawy jest oczywiście mięso. Najlepiej wybrać wieprzowo-wołowe lub z łopatki, wówczas kotlety będą soczyste i miękkie. Do mięsa zazwyczaj dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko i cebulę. W przepisie od Jakuba Kuronia, masę mięsną wzbogacimy o starte pieczarki i musztardę.
Składniki:
250 g pieczarek
500 g mielonego mięsa z wieprzowej łopatki
cebula
czerstwa kajzerka
łyżka masła
szklanka mleka
łyżka musztardy
jajko
pieprz i sól
olej do smażenia
tarta bułka do obtoczenia kotletów
Sposób przygotowania:
Namoczoną w mleku bułkę dobrze odciskamy i dodajemy do mięsa. Cebulę drobno siekamy, a pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i krótko smażymy. Potem dodajemy do niej rozdrobnione pieczarki i wszystko podsmażamy, równocześnie mieszając. Danie doprawiamy pieprzem i solą, smażymy, aż cały płyn odparuje. Podsmażoną i wystudzoną mieszankę przekładamy do mięsa. Dodajemy także jajko i musztardę.
Wszystko mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, starannie wyrabiamy. Z masy formujemy podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Każdą sztukę obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor z dwóch stron. Przykręcamy ogień, przykrywamy patelnię i trzymamy na niej kotlety przez 5 minut. Smacznego.