Śledzie to znakomity pomysł na karnawałową przekąskę. Można je serwować na różne sposoby: w śmietanie, oleju, na ostro i na słodko. Smaczne będą też po zalaniu ich wysokiej jakości oliwą i połączeniu z warzywami m.in. kiszonym ogórkiem i papryką. Taka przekąska z pewnością wywoła zachwyt nawet wśród najbardziej wybrednych.
Śledzie od bardzo dawna cieszą się ogromnym uznaniem. W wielu domach znalazło się dla nich miejsce na stole podczas wieczerzy Wigilijnej, ale stanowczo nie powinniśmy rezygnować z nich podczas karnawału! Jeśli jednak znudził wam się ich klasyczny wariant, możecie zaryzykować i zrobić je odświeżonej wersji. Zamiast zwykłego oleju czy śmietany zalejcie filety oliwą z oliwek. Mówimy TAK kulinarnym eksperymentom.
Śledzie w oliwie – przepis
Lista składników:
pół czerwonej papryki
ok. 60 dag filetów śledziowych
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
2 cebule
1 kiszony ogórek lub ogórek konserwowy
pół szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz
kilka oliwek najlepiej bez pestek
Przygotowanie:
Odsączamy śledzie. W celu pozbycia się nadmiaru soli moczymy je w mleku, a następnie kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm. Skrapiamy je oliwą z oliwek i odstawiamy na 60 minut. W międzyczasie zabieramy się za resztę produktów: siekamy cebulę i ogórka w niewielką kostkę, a paprykę w paski. Kroimy też natkę pietruszki. W naczyniu łączymy rybę wraz z warzywami, dolewamy resztę oliwy i doprawiamy czarnym pieprzem. Smacznego!
Zachęcamy was do spróbowania śledzi w jeszcze innej wersji. Śledzie w sosie tatarskim czy śledzie po myśliwsku także świetnie smakują.