Klasyczny przepis na lukier z reguły zakłada dodanie białka jaja. Jednak dziś my mamy dla was inny ciekawy pomysł – przyrządźcie go w odsłonie wegańskiej. Oto łatwy i szybki przepis.
Robicie domowe pączki? Zwieńczeniem tego deseru jest oczywiście słodki domowy lukier. Tym razem przygotowaliśmy dla was recepturę, która spodoba się zwłaszcza weganom i innym osobom, które wykluczyły ze swojej diety jajka. Lukier jest także doskonały dla alergików. Sprawdźcie, jak błyskawicznie stworzyć smakowity lukier bez białek.
Co to jest aquafaba?
Do zrobienia lukru przyda wam się aquafaba, czyli woda będąca pozostałością po ugotowaniu cieciorki. Zawiera ona dużo białka. Jeżeli macie gotową ciecierzycę w słoiczku lub puszce, wykorzystajcie gęsty płyn, który zazwyczaj odlewa się przed użyciem.
Szybki przepis na lukier bez białek
Składniki:
1 łyżeczka soku z cytryny
50 g aquafaby
200 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Aquafabę, cukier puder i sok z cytryny umieśćcie w małym naczyniu. Mieszajcie składniki przez kilka minut za pomocą trzepaczki albo je zmiksujcie (bez ubijania). W rezultacie powinniście otrzymać biały, trochę gęsty, lśniący płyn. Tak przyrządzonym lukrem możecie już polać pączki i inne domowe słodkości. Odstawcie je na kilkadziesiąt minut, aby masa odpowiednio zastygła przed spożyciem.