Chcecie zjeść coś niezwykle pysznego, sycącego i kalorycznego? Proponujemy danie w stylu amerykańskim, czyli mac and cheese. Jest to makaron połączony z kremowym sosem serowym. Sprawdźcie, jak przygotować to niesamowite połączenie.
Makaron z serem, a w zasadzie makaron w aksamitnym sosie z żółtego sera, to łatwa w wykonaniu potrawa, którą dobitnie można ocenić jako „guilty pleasure”. Jest smaczne, kaloryczne i zdecydowanie polepsza samopoczucie. Wypróbujcie przepis na mac and cheese.
Przepis na mac and cheese
Składniki (na dwie porcje):
1 szklanka mleka
250 g makaronu kolanka (waga przed ugotowaniem)
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
200 g sera cheddar
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
Jak przygotować mac and cheese?
Ugotuj makaron w osolonej wodzie do miękkości, a ser zetrzyj na tarce. Na większej patelni, na małej mocy ognia rozpuść masło. Dosyp mąkę i chwilę przesmaż, potem wlej mleko (najpierw najlepiej dolej ok. 1/2 naszykowanej porcji, aby potem uzyskać pożądaną konsystencję), nieustannie mieszając trzepaczką. Dorzuć 150 g sera (50 g odłóż do posypania potrawy) i bezustannie mieszaj, aby się całkowicie rozpuścił. Dolej mleko – dokładną ilość dopasuj do konsystencji, gdy ser będzie w pełni rozpuszczony. W razie konieczności dolej go nieco więcej niż w recepturze. Ugotowany makaron odcedź, przełóż na patelnię i zamieszaj, aby dobrze połączył się z sosem. Potrawę dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i solą.