REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaRozpływające się w ustach ciasto Shrek. Z tym przepisem wyjdzie idealne

Rozpływające się w ustach ciasto Shrek. Z tym przepisem wyjdzie idealne

Ciasto Shrek
fot. screen Youtube / Smaczne-Przepisy.TV

Ciasto Shrek to gratka dla wszystkich amatorów nietuzinkowych słodkości. Jest proste w wykonaniu i naprawdę wyborne, w dodatku okazale się prezentuje, a zielona barwa przykuwa uwagę i wzbudza zaciekawienie. Jeśli szukasz pomysłu na niezwykły deser na rodzinne spotkania, ciasto Shrek będzie strzałem w 10!

REKLAMA

Ciasto Shrek to słodycz kusząca nie tylko wyglądem, ale także smakiem. Jeśli przejadły ci się szarlotki i serniki, wypróbuj ten warstwowy specjał. Choć jego przygotowanie może wydawać się trudne, to tylko pozory. Sprawdź recepturę na ciasto Shrek i delektuj się nim wraz z bliskimi.

Przepis na ciasto Shrek

Warstwa pierwsza – biszkopt

Składniki:
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek, te ostatnie ubijamy na sztywno, a potem dodajemy powoli cukier i olej, nieustannie miksujemy. Dodajemy po kolei żółtka, nie przerywając miksowania. Wsypujemy do masy przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i wszystko mieszamy łyżką. Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę z papierem i pieczemy przez 30 min w temp. 170°C.

Warstwa druga – zielona masa budyniowa

Składniki:
3 budynie śmietankowe
1 l gęstego soku warzywno – owocowego typu Kubuś albo Ptyś (w kolorze zielonym)

Przygotowanie:
Odlewamy 1 szklankę zielonego soku, a resztę wlewamy do naczynia i zagotowujemy. Do odlanej porcji soku wsypujemy budynie w proszku i całość mieszamy. Uważnie wlewamy sok z budyniem do rondelka, zwinnie mieszamy, aby nie było grudek. Gdy masa zgęstnieje, wylewamy ją na upieczony biszkopt i odstawiamy do wystudzenia.

Warstwa trzecia – śmietanka z ciasteczkami

Składniki:
1 opakowanie cytrynowej galaretki
400 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie ulubionych ciastek, najlepiej typu Delicje

Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wrzątku i pozostawiamy do ostygnięcia (ale nie stężenia). Śmietankę wlewamy do naczynia i przy pomocy miksera ubijamy ją na sztywno, po czym powoli wlewamy przestudzoną cytrynową galaretkę. Gotowym kremem przykrywamy warstwę zieloną deseru, a na powierzchni układamy ciastka, delikatnie je dociskając

Czwarta warstwa – zielona galaretka

Składniki:
2 łyżeczki żelatyny
2 opakowania zielonej galaretki

Przygotowanie:
Zagotowujemy litr wrzątku, wsypujemy galaretki oraz żelatynę. Solidnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia (galaretka nie może zastygnąć). Gdy będzie chłodna, przelewamy ją na masę śmietankową. Ciasto Shrek wkładamy do lodówki, aby odpowiednio się schłodziło, natomiast galaretka stężała.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA