REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZrób szarlotkę w ten sposób. Będzie rozpływać się w ustach

Zrób szarlotkę w ten sposób. Będzie rozpływać się w ustach

Ciasto z jabłkami na kruchym cieście.

Zrób szarlotkę w ten sposób, a będziesz zaskoczony. Tajemnicą jej smaku jest przygotowanie jabłek w nieco inny sposób niż dotychczas. Poznaj rewelacyjny przepis.

REKLAMA

Szarlotka to ciasto uwielbiane przez każdego. Pyszny, kruchy spód z jabłkami to kombinacja niepowtarzalna, ale mało kto wie, że jest sposób, który sprawia, że smakuje ona jeszcze bardziej rewelacyjnie i rozpływa się w ustach!

Zrób szarlotkę w ten sposób – jej smak zachwyci każdego

Wystarczy przygotować jabłka nieco w innej wersji. Trzeba zetrzeć je na najdrobniejszych i średnich oczkach na zmianę i podsmażyć je na patelni z cynamonem. Dzięki temu szarlotka będzie obłędnie mięciutka, bardziej aromatyczna i będzie dosłownie rozpływać się w ustach. Poznaj przepis.

Składniki:

Kruche ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
5 żółtek

Jabłka:

1 kg jabłek odmiany szara reneta
1 cukier wanilinowy
sok z 1/2 cytryny
1 budyń śmietankowy
1,5 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

150 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Kruche ciasto: Do miski wsyp mąkę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Dodaj posiekane zimne masło i ugnieć przez chwilę, aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtka i od razu przesyp ciasto na blat kuchenny i zagnieć ciasto. Włóż do zamrażarki na czas przygotowywania jabłek.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych i średnich oczkach na zmianę na patelnię. Dodaj do nich cukier wanilinowy, sok z cytryny i cynamon, a potem podsmażaj na bardzo małym ogniu przez około 3-5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj budyń śmietankowy oraz wymieszaj energicznie.

Kruche ciasto wyłóż na tortownicę z papierem do pieczenia, następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 15 minut. Po tym czasie wyłóż tortownicę i od razu wyłóż na podpieczony spód przygotowane jabłka. Piecz przez 25 minut w temperaturze 170 stopni, bez termoobiegu. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na wierzch upieczonych jabłek. Możesz posypać lekko cynamonem i gotowe, smacznego!

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA