Carpaccio wołowe to pyszna przystawka rodem z Włoch. Świeżą wołowinę pokrojoną w cieniutkie plasterki, podaną z kaparami, rukolą, cytryną i oliwą serwuje się nie tylko w renomowanych restauracjach. Możecie w prosty sposób przyrządzić ją też we własnej kuchni, będzie tak samo smaczna. Sprawdźcie doskonały przepis na carpaccio wołowe.
Polędwica wołowa to delikatne mięso o ponadprzeciętnych walorach smakowych. Bez względu na to, czy zrobicie z niej carpaccio, czy tatara, produkt powinien mieć wysoką jakość i być pierwszej świeżości, gdyż mięso w potrawach podane jest całkowicie surowe. Dobra polędwica wołowa powinna mieć ładną różową i głęboką barwę. Bladoróżowe albo gdzieniegdzie nawet żółte mięso to oznaki, że wyrób jest już nieświeży. Po taki kawałek nie należy sięgać, ponieważ zjedzony na surowo może wywołać nawet zatrucie pokarmowe.
Carpaccio wołowe – przepis
Składniki:
parmezan
200 g polędwicy wołowej
kapary
rukola
pieprz świeżo mielony
łyżeczka soku z cytryny
oliwa z oliwek
sól morska
Dodatkowo:
cytryna pokrojona w ćwiartki
świeża bagietka
Przygotowanie:
Myjemy polędwicę, osuszamy, na koniec oprószamy pieprzem i solą. Zawijamy mięso ścisło w rulon, owijamy folią aluminiową i umieszczamy w lodówce na 60 minut. Zamrożoną wołowinę kroimy za pomocą ostrego noża w cienkie plasterki, układamy je na talerzu. Na wierzchu kładziemy rukolę oraz kapary. Danie posypujemy startym na płatki parmezanem i całość skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, doprawiamy solą morską i pieprzem. Do carpaccio podajemy świeże pieczywo, a talerz dekorujemy dodatkowo kawałkami cytryny. Smacznego.