Puszyste ciasto z jednego jajka to wypiek dla leniwych. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wstawić do piekarnika. Przygotowanie zajmuje mniej niż 15 minut.
To ciasto składa się z kilku podstawowych składników. Po upieczeniu jest puszyste i lekkie jak chmurka. Z dodatkiem odrobiny śmietanki na wierzchu tworzy idealną kompozycję smaków. Poznaj przepis.
Puszyste ciasto z jednego jajka – mięciutkie i lekkie
Składniki:
» 1 jajko
» 1 szklanka cukru
» 1/3 szklanki mleka
» 1 szklanka mleka
» 1,5 szklanki mąki
» 1 cukier wanilinowy
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 100 g mielonych orzechów laskowych
» dodatkowo: 1 mała śmietanka kremówka lub dżem brzoskwiniowy
Przygotowanie:
Do miski wbij jajko, wlej mleko oraz olej, następnie zmiksuj. Dodaj mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz orzechy. Całość zmiksuj do połączenia się składników i od razu wlej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut do suchego patyczka.
W tym czasie ubij śmietankę, a potem wyłóż na wierzch wystygniętego ciasta. Jeśli nie masz śmietanki, posmaruj ciasto warstwą dżemu. Smacznego!