Dziś prezentujemy wam przepis na wyśmienite gofry w nowej odsłonie. Sekretnym składnikiem są świeże liście bazylii. Dzięki temu uzyskają niezwykły i lekko pikantny smak. Wypróbuj gofry bazyliowe już dziś w swojej kuchni.
Gofry można przyrządzać na wiele sposobów i nie zawsze nie muszą być słodkie. Dodanie do nich świeżych ziół bazylii sprawi ,że uzyskają wyśmienity smak. Zobacz, jak zrobić puszyste gofry bazyliowe.
Gofry bazyliowe – przepis
Składniki:
– pół kostki masła
– 3 jajka
– 200 g mąki
– 170 ml mleka
– sól i pieprz
– garść świeżych liści bazylii
Przygotowanie:
W naczyniu ubij jajka i masło, aby powstała puszysta masa. Po trochu dodawaj mleko oraz mąkę, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Tak zrobioną masę włóż do lodówki na 10 minut.
Umyj liście bazylii, a potem je wysusz i bardzo drobno posiekaj. Pokrojoną bazylię wsyp do ciasta, a następnie dopraw wszystko solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Nagrzej gofrownicę i posmaruj olejem, aby masa nie się nie przyklejała, a następnie wlej do niej ciasto i rozprowadź. Gofry piecz przez 5 min. do momentu uzyskania złotego koloru.