gofry bazyliowe
fot. Pxhere

Dziś prezentujemy wam przepis na wyśmienite gofry w nowej odsłonie. Sekretnym składnikiem są świeże liście bazylii. Dzięki temu uzyskają niezwykły i lekko pikantny smak. Wypróbuj gofry bazyliowe już dziś w swojej kuchni.

Gofry można przyrządzać na wiele sposobów i nie zawsze nie muszą być słodkie. Dodanie do nich świeżych ziół bazylii sprawi ,że uzyskają wyśmienity smak. Zobacz, jak zrobić puszyste gofry bazyliowe.

Gofry bazyliowe – przepis

Składniki:
– pół kostki masła
– 3 jajka
– 200 g mąki
– 170 ml mleka
– sól i pieprz
– garść świeżych liści bazylii

Przygotowanie:
W naczyniu ubij jajka i masło, aby powstała puszysta masa. Po trochu dodawaj mleko oraz mąkę, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Tak zrobioną masę włóż  do lodówki na 10 minut.

Umyj liście bazylii, a potem je wysusz i bardzo drobno posiekaj. Pokrojoną bazylię wsyp do ciasta, a następnie dopraw wszystko solą i pieprzem. Całość wymieszaj.

Nagrzej gofrownicę i posmaruj olejem, aby masa nie się nie przyklejała, a następnie wlej do niej ciasto i rozprowadź. Gofry piecz przez 5 min. do momentu uzyskania złotego koloru.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę