Niepowtarzalny sernik bazyliowy. Świeży, lekki i prosty w wykonaniu

sernik bazyliowy

   

Sernik bazyliowy idealnie sprawdzi się jako lekki deser. Ten letni przysmak ma spód zrobiony z herbatników, ale równie dobrze możesz zastąpić je biszkoptami. Prezentujemy oryginalny przepis na sernik bazyliowy. Takim wypiekiem z pewnością zaskoczysz swoich bliskich.

Sernik bazyliowy – przepis

Składniki:
500 g serka mascarpone
200 g kruchych ciastek, np. herbatników
6 jajek
500 g tłustego białego twarogu
2-3 łyżki masła
szklanka cukru
2 krzaczki bazylii
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie 2 budynie waniliowe)
250 ml śmietany 30%

   

Sposób przygotowania

Spód:
Aby przygotować sernik bazyliowy, pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia, rozkrusz ciasteczka i połącz je z roztopionym masłem. Umieść je na spodzie tortownicy i włóż do lodówki.

   

Masa serowa:
Mascarpone połącz z białym serem, dosyp mąkę i cukier, wymieszaj. Do kielicha blendera przełóż śmietankę i dodaj listki bazylii, a następnie zmiksuj. Kilka listków zostaw do dekoracji ciasta. Gładki krem zmieszaj z masą serową i stopniowo dodawaj jajka. Potem zacznij miksować – rób to do czasu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Tak przygotowaną masę wylej na spód z herbatników. Wstaw ciasto do piekarnika na kwadrans – temperatura pieczenia wynosi 180°C. Potem zmniejsz ją do 120°C i grzej 60 minut. Po tym czasie sernik pozostaw jeszcze w piecu. Gdy ostygnie, ozdób go listkami bazylii i świeżymi owocami np. kiwi.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę