Chleb z garnka to prosty przepis, który można zrealizować z zaledwie kilku przystępnych składników. Nie będzie też konieczności długiego zagniatania ciasta, a więc w kuchni zbytnio się nie napracujecie. Sprawdźcie, jak upiec aromatyczny i chrupiący chleb z garnka.
Jeśli od czasu do czasu sami pieczecie w domu chleb, niewykluczone, że słyszeliście o chlebie z garnka. Szczególnie że trend na tę recepturę co pewien czas powraca. Gdy natomiast słyszycie o nim po raz pierwszy, wierzymy, że podany przez nas przepis zmobilizuje was do tego, aby samodzielnie zrobić takie pieczywo. Zwłaszcza że jego wykonanie nie jest trudne. Nie trzeba np. go zagniatać, wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki w jednym naczyniu i wstawić do piekarnika. Więcej przeczytacie poniżej.
Przepis na chleb z garnka
Lista składników:
25 g świeżych drożdży albo 7 g suchych
750 g mąki pszennej
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Ponieważ pieczywo powinno odstać swoje w lodówce, warto zacząć przyrządzać je wieczorem dzień wcześniej. Wszystkie produkty wrzuć do garnka i wymieszaj – muszą się dość dobrze połączyć. Potem zakryj naczynie folią spożywczą i umieść na całą noc w schładzarce. Kolejnego dnia wyjmij ciasto z garnka i przez moment wyrabiaj. Przykryj i odstaw na 30 minut, aby wyrosło. W międzyczasie przygotuj garnek, który nadaje się do włożenia do piekarnika (bez plastikowych części), możesz użyć też naczynia żaroodpornego. Włóż je do pieca i nastaw go na 220°C. Następnie przełóż do nagrzanego garnka przyrządzone ciasto, przykryj i obniż temp. pieczenia do 200°C. Chleb piecz pod pokrywką przez 20 minut, po tym czasie zdejmuj nakrycie i grzej jeszcze przez 30 minut. Po upieczeniu pieczywo od razu wyjmij z garnka.