Leczo to lekkie i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na letnie obiady czy też kolacje. Jego wykonanie jest dziecinnie proste, a do tego składniki są dość tanie. Na portalu Po Prostu Pycha znajdziemy jeden z przepisów na leczo!
Do wykonania leczo będziemy potrzebować:
Papryka zielona – 1 sztuka
Papryka czerwona – 1 sztuka
Cukinia – 2 sztuki
Pomidory – 3 sztuki
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 4 ząbki
Kiełbasa – 600 g
Passata pomidorowa – 500 g
Woda – 100 ml
Olej – 3 łyżki
Przyprawy:
Sól – 1 łyżeczka
Pieprz – szczypta
Papryka słodka – 0,5 łyżeczki
Papryka ostra – szczypta
Na początku na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną cebulę. Smażymy do momentu, aż cebula nabierze złocistego koloru. Wtedy na patelnię dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki i smażymy na średnim ogniu.
Następnie na patelnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i całość smażymy około trzech minut. Dodajemy wodę i passatę pomidorową a następnie cukinie i papryki, a także wszystkie przyprawy.
Całość dusimy pod przykryciem przez około kwadrans. Jeśli wygotuje nam się zbyt dużo wody to możemy ją uzupełnić, pamiętając aby doprawić ponownie do smaku.
Smacznego!