Letnie warzywa idealnie sprawdzą się do przygotowania tego przepisu. Leczo, które zachwyci każdego

Leczo
YouTube | Zoltan Tamaska

Leczo to lekkie i sycące danie, które idealnie sprawdzi się na letnie obiady czy też kolacje. Jego wykonanie jest dziecinnie proste, a do tego składniki są dość tanie. Na portalu Po Prostu Pycha znajdziemy jeden z przepisów na leczo!

REKLAMA

Do wykonania leczo będziemy potrzebować:

Papryka zielona – 1 sztuka

Papryka czerwona – 1 sztuka

Cukinia – 2 sztuki

Pomidory – 3 sztuki

Cebula – 1 sztuka

Czosnek – 4 ząbki

Kiełbasa – 600 g

Passata pomidorowa – 500 g

Woda – 100 ml

Olej – 3 łyżki

Przyprawy:

Sól – 1 łyżeczka

Pieprz – szczypta

Papryka słodka – 0,5 łyżeczki

Papryka ostra – szczypta

REKLAMA

Na początku na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną cebulę. Smażymy do momentu, aż cebula nabierze złocistego koloru. Wtedy na patelnię dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki i smażymy na średnim ogniu.

Następnie na patelnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i całość smażymy około trzech minut. Dodajemy wodę i passatę pomidorową a następnie cukinie i papryki, a także wszystkie przyprawy.

Całość dusimy pod przykryciem przez około kwadrans. Jeśli wygotuje nam się zbyt dużo wody to możemy ją uzupełnić, pamiętając aby doprawić ponownie do smaku.

Smacznego!

REKLAMA

Podziel się: