Ciasto ptasie mleczko z truskawkami to idealny deser na zimno w coraz cieplejsze dni. Przepis jest bardzo szybki i prosty. Warto go wypróbować!
Ciasto składa się z trzech warstw – truskawkowej galaretki z truskawkami oraz czekoladowej i waniliowej masy, która jest obłędna w smaku. Wszystkie smaki komponują się wyśmienicie. Z pewnością zachwycisz tym smakiem swoich bliskich i znajomych. Poznaj przepis.
Ciasto ptasie mleczko z truskawkami
Składniki:
» 5 jajek
» 1 szklanka cukru pudru
» 1 kostka masła
» 4 łyżki żelatyny
» 1 szklanka mleka
» 1 czekolada deserowa
» kilka kropel olejku waniliowego
» galaretka truskawkowa
» truskawki świeże
» biszkopty na spód
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a biszkopty ułóż na spodzie blaszki. Żelatynę rozpuść w mleku, ale nie doprowadzaj do wrzenia, następnie odstaw do wystudzenia.
Żółtka oddziel od białek, dodaj do nich cukier i ucieraj mikserem do uzyskania puszystej masy. Dodawaj stopniowo masło cały czas miksując. Białka ubij na sztywną pianę.
Do masy jajecznej wlej wystudzone mleko z żelatyną, następnie dodaj ubitą piankę z białek. Delikatnie wymieszaj. Połowę masy odlej na biszkopty w blaszce. Drugą połowę wymieszaj z czekoladą mleczną, następnie od razu wlej na białą część masy. Włóż do lodówki.
Galaretkę rozrób zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a potem odstaw ją do lekkiego przestudzenia. Wyjmij deser z lodówki, następnie ułóż na wierzchu połówki truskawek. Zalej całość galaretką, a na koniec wstaw do lodówki. Krój po schłodzeniu, smacznego!