Marzy ci się smaczny, lekki i tani obiad? Przygotuj letnią odsłonę zupy z sezonowymi warzywami. Potrawa jest bardzo zdrowa, a dzięki zasmażce smakuje jak u babci. Do ugotowania zupy przydadzą się nie tylko świeże jarzyny, ale także kawałek mięsa z kością – dzięki niemu danie będzie pożywniejsze. Poznaj recepturę na pyszną i niedrogą zupę jarzynową z dodatkiem kurczaka.
Zupa z sezonowych warzyw jest lekka i pełna aromatu. Dodaj do niej kalarepę, fasolkę, marchewkę, groszek oraz inne warzywa, które także masz w kuchni. Taka zupa to rewelacyjny pomysł na porządki w chłodziarce. Do bulionu naprawdę możesz wrzucić najrozmaitsze warzywa, włącznie z pomidorem, papryką i kawałkiem kapusty. Dzięki temu potrawa zyska na smaku, a ty zużyjesz zalegające w lodówce czy spiżarni resztki produktów.
Zupa jarzynowa w letnim stylu – przepis
Składniki na 4-5 porcji:
3 młode ziemniaki
udko z kurczaka
cebula
kalarepa
2 marchewki
korzeń i natka pietruszki
garść fasolki szparagowej
puszka groszku zielonego
biała część pora
liść laurowy
3 łyżki masła
czubata łyżka maki
pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Myjemy mięso, oczyszczamy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na niedużym płomieniu, aż zbiorą się szumowiny. Ścieramy na tarce kalarepę oraz korzeń pietruszki, siekamy pora, a marchewki kroimy w kostkę. Szumowiny usuwamy łyżką, a potem do garnka wrzucamy przygotowane warzywa.
Gotujemy wszystko przez pół godziny na niewielkiej mocy ognia, później do zupy dodajemy groszek, fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę kartofle – gotujemy zupę, aż warzywa zmiękną. Robimy zasmażkę, w tym celu na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i smażymy oba składniki. Gdy warzywa odpowiednio zmiękną, dodajemy zasmażkę, pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą. Smacznego.