Dziś mamy dla was kultowy przepis na wyśmienite ciastka z maszynki, które wiele osób na pewno pamięta z dawnych lat, gdy robiła je mama i babcia. Aby je przygotować, potrzebujesz niewielkiej ilości amoniaku – dzięki niemu każde ciasteczko pięknie wyrośnie, będzie też niesamowicie kruche.
Ciastka modelowane przy pomocy swego rodzaju końcówki do maszynki do mielenia mięsa były prawdziwym przebojem PRL-u. Słodkości powstawały dość szybko – po zagnieceniu ciasta wystarczyło je potem tylko wkładać do maszynki i poruszać rączką. W ten sposób z drugiej strony wydostawały się kształtne pasma. Należało je wtedy pokroić na mniejsze kawałki, umieścić na blaszce i upiec w piekarniku.
Ciastka z maszynki – ponadczasowy przepis
Składniki:
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany
70 dag mąki pszennej
ok. 16 dag masła
1 cukier wanilinowy
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
1 łyżka smalcu
1/4 łyżeczki amoniaku
szczypta soli
Sposób wykonania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, łączymy ją z cukrem pudrem, amoniakiem, solą, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia, wszystko mieszamy. Dodajemy do składników skrawki masła, wszystko siekamy, a następnie rozcieramy w palcach. Do masy dodajemy także śmietanę, żółtka i smalec. Zagniatamy aksamitne ciasto, owijamy je folią spożywczą, a potem umieszczamy w lodówce na kilka godzin.
Na maszynce do mielenia mięsa przyczepiamy końcówkę do przyrządzenia ciastek. Schłodzoną masę dzielimy na kawałki, każdy z nich po kolei wkładamy do maszynki i kręcimy korbą, aby z drugiej strony wydostawały się linie ciasta. Pasy te kroimy na mniejsze kawałki (o długości ok. 7-10 cm). Układamy je na blaszce z papierem do pieczenia i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C, ciastka pieczemy przez ok. 12 minut.
Na naszej stronie znajdziecie też przepisy na inne specjały PRL-u. Polecamy krem sułtański, zapiekanki i ciepłe lody.