Pamiętne zapiekanki z okresu PRL-u. Przypomnij sobie słynną recepturę

zapiekanki
fot. Facebook / Kolorowe-Garnki

Obok kultowych zapiekanek nie sposób przejść obojętnie. Jeszcze kilkanaście lat temu wszyscy zajadali się nimi bez opamiętania, a dziś częściej zastępujemy je np. kebabem czy frytkami. W czasach PRL-u mogliśmy je kupić w wielu miejscach, dziś też są przystępne, ale ich receptura nieco się zmieniła. Mimo to wciąż cieszą się dużą popularnością wśród smakoszy.

REKLAMA

Wielu wielbicieli kulinariów do dziś próbuje znaleźć odpowiedź pytanie: gdzie było można dostać najsmaczniejsze zapiekanki i jaki była tajemnica mistrzowskiego przysmaku? Warto przypomnieć sobie smak tradycyjnych zapiekanek z czasów z PRL-u.

Zapiekanki z dawnych lat

Najprostsza zapiekanka składa się z kilku prostych składników. Oprócz bagietki są nimi: ser, pieczarki oraz ketchup. Wiele osób kroi pieczarki, jednak okazuje się, że najlepiej zetrzeć je na tarce. Wtedy będą jeszcze bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Lata temu przygotowywano je właśnie w taki sposób.

Ten pyszny specjał możemy oczywiście zamówić z licznych punktach gastronomicznych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je własnoręcznie. Oto najprostsza receptura.

REKLAMA

Składniki:
200 g żółtego sera
300 g pieczarek
ketchup
2 bagietki

Wykonanie:
Pieczywo przetnij wzdłuż, a następnie ugnieć miękisz – to spowoduje, że składniki łatwiej się zintegrują z bagietką. Pieczywo posmaruj na środku niedużą warstwą ketchupu, zetrzyj na tarce grzyby i rozsyp na bagietkach. To samo zrób z serem. Potrawę wstaw na kwadrans do piekarnika i piecz w 180°C. Po upływie tego czasu specjał powinien być już gotowy.

Możesz także przygotować go w inny sposób. Dodatki, które świetnie pasują do zapiekanek to: oliwki, ser mozzarella oraz rukola. Warto postawić też na cebulę i czosnek. Zapiekanki w takim wydaniu w mgnieniu oka znikną z piekarnika.

Podziel się: