REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak najlepiej przechowywać arbuza? Wystrzegaj się 1 błędu

Jak najlepiej przechowywać arbuza? Wystrzegaj się 1 błędu

arbuz
fot. Pixabay

Wiele osób nieodpowiednio przechowuje arbuza. W rezultacie już kolejnego dnia po przekrojeniu staje się suchy i bez wyrazu. Niska temperatura w chłodziarce nie sprzyja arbuzowi, który traci wtedy mnóstwo wody i nie jest już tak apetyczny. Jak zatem przechowywać owoc?

REKLAMA

Arbuz składa się przede wszystkim z wody. To właśnie ona ma największy wpływ jego świeżość i orzeźwiają moc. Niestety trzymanie arbuza w chłodziarce prowadzi do jego wysuszenia, przez co produkt już następnego dnia nie wygląda zachęcająco.

Arbuza najlepiej zjeść od razu. Jeżeli kupiliśmy sporą porcję i został nam kawałek, zostawmy go na stole w kuchni, ale pamiętajmy, aby spożyć go jeszcze w tym samym dniu. Jeśli jednak nie damy już rady, możemy przyrządzić z niego kilka smakołyków.

Przechowywanie arbuza

Owoc w całości powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej – w takich warunkach zachowa świeżość nawet do trzech miesięcy. Po przekrojeniu nie należy chować go do lodówki, bo już po paru godzinach zostanie pozbawiony pewnej części wody, a także smaku i ładnego koloru.

REKLAMA

Niektórzy zawijają owoc w folię spożywczą, a potem umieszczają go w lodówce, lecz nie przynosi to praktycznie żadnych korzyści – produkt nie smakuje tak, jak przedtem, również traci swoją barwę i smak. Folia jest w stanie zatrzymać wyłącznie wodę.

Co zrobić z niedojedzonym kawałkiem arbuza?

Zamiast składować resztki arbuza w lodówce, można przygotować z niego pyszną lemoniadę. Po zblendowaniu miąższu otrzymamy gęsty mus, który następnie przelewamy do pojemniczków na lód – arbuzowe kostki możemy wrzucać do wody podczas upałów. Mus arbuzowy może być też bazą koktajlu – warto wzbogacić go o miętę i truskawki. Uzyskamy w ten sposób smakowity i orzeźwiający napój. Z dodatkiem arbuzowej bazy stworzymy także fenomenalny sernik na zimno. Arbuz wzbogaci też smak sałatek.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA