YouTube | Tasty Food

Największą zaletą serników na zimno jest to, że możemy je przyrządzić przy użyciu różnych składników. Poniższa arbuzowa wersja bez pieczenia niewątpliwie jest jedną z najciekawszych.

 

Składniki na spód ciasteczkowy:

200 g herbatników maślanych (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych herbatników)
125 g miękkiego masła

Składniki na masę serową:

300 g twarogu z wiaderka lub quarku
10 listków żelatyny (= 7,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
400- 600 g arbuza
75 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 limonka
600 g słodkiej śmietany 30- 36%

Składniki na galaretkę:

200 ml nektaru z czarnej porzeczki
2 listki żelatyny (lub 1,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)

   

Sposób przygotowania:

Herbatniki bardzo drobno kruszymy i zagniatamy z miękkim masłem. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i ugniatamy ją łyżką. Tortownicę chowamy do lodówki. Wyciskamy sok z limonki, a następnie namaczamy żelatynę w 8 łyżkach zimnej wody i pozostawiamy do napęcznienia. Arbuza dzielimy na kawałki, oddzielamy od skóry i czyścimy z pestek. 200 g miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z limonki na gładką masę.

Żelatynę podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści. Garnek ściągamy z palnika i mieszając trzepaczką dodajemy zmiksowanego arbuza, a potem wmieszamy resztę. Wstawiamy do lodówki, po czym dodajemy twaróg i energicznie mieszamy.

   

Śmietanę ubijamy na sztywno i wmieszamy delikatnie do masy serowo-arbuzowej. Gotową masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Pozostałego arbuza kroimy w niedużą kostkę i układamy na stężałej masie. Nektar podgrzewamy, dodajemy żelatynę i mieszamy, po czym studzimy. Galaretkę wylewamy na sernik i chowamy go do lodówki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę