Czarna porzeczka to pyszny i wartościowy owoc, po który powinniśmy sięgać jak najczęściej. Najlepszą rzeczą, jaką można z niej przygotować jest dżem. Receptura jest prosta, a do zrobienia przysmaku potrzeba tylko 2 składników.
Jeżeli dopiero układacie listę domowych przetworów na zimę, obowiązkowo wpiszcie na nią dżem z porzeczek. Przetwór owocowy możecie wykorzystać na różne sposoby. Będzie bezkonkurencyjnym dodatkiem nie tylko do ciast, ale także do koktajli czy herbaty. Przepis jest bezproblemowy i każdy wielbiciel owoców z pewnością go pozna.
Jak przygotować dżem z czarnej porzeczki?
Składniki:
0,5 kg cukru
1 kg czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Podane proporcje można oczywiście modyfikować. Porzeczki przekładamy do naczynia i zalewamy chłodną wodą. Płuczemy je przez kilka minut, potem osuszamy i usuwamy ogonki. Owoce wrzucamy do szerokiego garnka albo sporego rondla i dolewamy trochę wody (ok. 1/3 szklanki), gotujemy na bardzo małym ogniu, aż uwolnią sok. Gdy masa owocowa zrobi się gęstsza, wsypujemy cukier i mieszamy. Powtórnie zagotowujemy i wyłączamy gaz, odstawiamy do wystygnięcia.
Kolejnego dnia znowu zagotowujemy dżem – powinien być dość gęsty, aby wetknięta w niego łyżka nie przechylała się. Wtedy natychmiast przekładamy dżem do wyparzonych słoików, które następnie dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry denkami. Przetwory przykrywamy dużą ściereczką lub kocem i odstawiamy na 12 godzin, aby przestygły. Gotowy dżem porzeczkowy można przechowywać maksymalnie rok, słoiczki należy postawić w suchym i ciemnym miejscu.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na dżem gruszkowy, truskawkowy i z dzikiej róży.