Rosół zyskał popularność na całym świecie, chociaż składniki i ich ilość niekiedy się różnią w zależności od kraju. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na rosół gotowany na nóżkach, z wyraźnymi azjatyckimi akcentami. Wachowicz serwuje go z sosem sojowym, świeżą kolendrą i papryczkami chili – takie danie zniknie ze stołu błyskawicznie.
Rosół można przygotować wieloma metodami, które najczęściej dają zupełnie odmienne efekty. Ewa Wachowicz pokochała delikatnie chińską odsłonę tego bulionu, który świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni oraz dostarcza wielu dobroczynnych składników odżywczych.
Rosół Ewy Wachowicz – przepis
Składniki:
3 nóżki kurczaka
600 g szpondra wołowego
3 pietruszki
3 skrzydełka
pół selera
3 marchewki
2 cebule
1 por
6 ziaren ziela angielskiego
1 pomidor
4 liście laurowe
świeży lubczyk
3 ząbki czosnku
garść suszonych grzybów
kolendra
5 łyżek sosu sojowego
papryczka chili
1 cytryna
natka pietruszki
Przygotowanie:
Zaczynamy od umieszczenia mięs w garnku. Zalewamy je taką ilością wody, aby były całkowicie nią przykryte. Stawiamy garnek na dużym gazie i gotujemy. Gdy wywar będzie się gotować, przykręcamy ogień i usuwamy szumowiny pływające po powierzchni. Wszystkie jarzyny starannie myjemy pod bieżącą wodą, obieramy ze skórki i siekamy na drobne kawałki. Przekładamy je do gotującego się mięsa. Cebulę opalamy nad palnikiem i także dodajemy do bulionu. Dzięki temu będzie miał głębszy smak i kolor.
Po upływie 30 minut gotowania doprawiamy rosół lubczykiem, liśćmi laurowymi, sosem sojowym, czosnkiem, suszonymi grzybami i zielem angielskim. Dodajemy pomidora i gotujemy bulion przez następne dwie godziny pod przykrywką. Serwujemy rosół z makaronem ryżowym, natką pietruszki, pokrojonym chili, sokiem z cytryny i kolendrą. Smacznego.