REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCo pysznego przygotować z piwa? 3 szybkie przepisy, które od razu pokochasz

Co pysznego przygotować z piwa? 3 szybkie przepisy, które od razu pokochasz

piwo
fot. Pexels

Piwo to cudowny dodatek do wielu dań. Wzbogaca ich smak i nadaje im unikalnego aromatu. Poznaj trzy wspaniałe przepisy na potrawy z dodatkiem piwa.

REKLAMA

Piwo ma wielu fanów na całym świecie. Przepadają za nim szczególnie mężczyźni. Chociaż złoty trunek jest wysokaloryczny, to posiada mnóstwo prozdrowotnych właściwości i znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach. Alkohol dodany do dań pod wpływem obróbki termicznej wyparuje, a potrawa zyska wyjątkowy smak i aromat. W kulinariach najlepiej sprawdza się:
-piwo ciemne (do mięs, ciast i serów),
-piwo jasne (do sosów, naleśników i dań mięsnych),
-piwo korzenne (do aromatyzowania wypieków i wigilijnego grzańca).

Poniżej zamieściliśmy 3 wspaniałe pomysły na zastosowanie piwa w kuchni. Znajdą tu coś dla siebie zarówno amatorzy smaków słodkich, jak i wytrawnych.

Krążki cebulowe w cieście piwnym – przepis

Składniki:
2 cebule
250 g mąki pszennej
0,5 l piwa
szczypta pieprzu
szczypta soli

Przygotowanie:
Piwo mieszamy z mąką, pieprzem i solą. Gdy otrzymamy gładkie ciasto, wstawiamy je na 60 minut do chłodziarki. Cebulę kroimy w krążki, a następnie maczamy je w cieście. Smażymy je w dobrze rozgrzanym tłuszczu, a gdy będą złociste, wykładamy na ręcznik papierowy, aby odciekł z nich nadmiar oleju.

Zupa piwna – przepis

Składniki:
4 żółtka
0,5 l piwa
łyżka cukru
250 ml śmietanki 30%
szczyptę cynamonu
grzanki z chleba

Przygotowanie:
Żółtka ubijamy ze śmietanką, piwo zagotowujemy i wlewamy do niego przyrządzoną mieszankę, całość nieustannie mieszamy. Doprawiamy zupę cynamonem i cukrem. Podajemy ją z dodatkiem grzanek z chleba.

Ciastka piwoszki – przepis

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
kostka masła
pół szklanki piwa
2 łyżki cukru
dżem lub marmolada do przełożenia

Przygotowanie:
Z masła, mąki, cukru i piwa zagniatamy ciasto, potem wkładamy je do lodówki na godzinę. Rozwałkujemy porcjami schłodzoną masę, wycinamy kształty, które potem przekładamy dżemem. Ciasteczka umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15 minut. Ostudzone wypieki możemy oprószyć cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na pyszne naleśniki z dodatkiem piwa, a także kotlety schabowe w piwnej marynacie.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA