Jak najlepiej przygotować i podawać grzańca?

Robi się coraz chłodniej i coraz częściej mamy ochotę poleniuchować pod kocykiem z grzańcem w ręku. To świetny pomysł na jesienny wieczór. Jak przygotować takiego grzańca?

Grzańca można przygotować nie tylko z wina, ale też piwa, miodu pitnego czy cydru. Jednak to właśnie czerwone wino jest najpopularniejszą bazą grzańca. Najlepiej wybrać wino słodkie lub półsłodkie.

Czytaj także:  Czym jest czerwony pływ wypływający z mięsa? To nie krew!

Co dodać do grzańca? Jak informuje redakcja Onet, może to być cynamon, imbir, goździki oraz plasterki pomarańczy. Tak naprawdę nie istnieje żadna obowiązująca receptura. Każdy może wrzucić co najbardziej lubi. Takiego grzańca można na przykład doprawić kardamonem, gałką muszkatołową, laską wanilii, suszonymi śliwkami, suszonymi jabłkami, rodzynkami, a nawet czarnym pieprzem. Nożna go również delikatnie dosłodzić miodem, cukrem lub syropem malinowym.

Czytaj także:  Czy kolor ma wpływ na smak warzyw?

Jak podgrzać grzańca? Przygotowanie grzanego wina jest bardzo łatwe. Wino należy przelać do garnka, dodać pozostałe składniki i podgrzewać na wolnym ogniu, aż wino zacznie delikatnie parować. Nie można dopuścić do wrzenia napoju, bo straci swój smak i zapach. Najlepiej podawać je w naczyniach, które pozwolą na dłużej zachować pożądaną temperaturę napoju. Doskonale sprawdzą się gliniane lub kamionkowe kubki lub kufle.

Czytaj także:  Jak wyciąć wzór w dyni na Halloween?