Placki z kukurydzy od Roberta Makłowicza to wyśmienity pomysł na pobudzające śniadanie albo rozgrzewającą kolację. Jeśli znajdziesz w swojej spiżarni kukurydzę konserwową, koniecznie wypróbuj ten przepis. Jest bardzo łatwy, więc z przygotowaniem przysmaku poradzi sobie w zasadzie każdy. Placki podaj swoim domownikom – wszyscy oniemieją z zachwytu.
Placki kochają zarówno mali, jak i duzi. Z reguły stawiamy na te ziemniaczane lub na aksamitne racuchy. Dziś pokazujemy, jak przyrządzić lekko słodkie i nadzwyczaj delikatne placki z kukurydzy. Robert Makłowicz na swoim kanale w serwisie YouTube pokazał, jak robi ten specjał. Smak placuszków świetnie dopełni słodko-ostry sos na bazie m.in. papryczek chili, octu ryżowego i imbiru.
Jak przygotować placki z kukurydzy? Prosta receptura Makłowicza
Składniki (na 8 placków):
około 4 łyżek mąki ryżowej
170 g kukurydzy z puszki
olej rzepakowy do smażenia
sól w ilości do smaku
Składniki na sos słodko-ostry:
3 średnie papryczki chili
80 ml octu ryżowego
7 łyżek cukru
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
3 ząbki czosnku
szczypta soli
Wykonanie:
Kukurydzę wraz z zalewą przenieś do naczynia, dopraw solą. Wsyp mąkę w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję gęstej papki. Na patelni rozgrzej sporą porcję oleju – będziesz smażyć w głębokim tłuszczu. Za pomocą łyżki formuj placki i smaż je z każdej strony na średnim ogniu. Gdy się zrumienią, wyłóż je na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placki podawaj z sosem słodko-ostrym. Aby go zrobić, umyj papryczki, pozbaw je pestek i posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć je do rondelka, dołóż imbir, zmiażdżony czosnek oraz ocet. Dodaj też cukier i sól. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj do chwili, aż powstanie mieszanka o konsystencji syropu. Przełóż ją do małego naczynia i podawaj z plackami kukurydzianymi.
Wskazówka:
Jeśli nie jesteś zwolennikiem zbyt pikantnych potraw, do przygotowania sosu możesz użyć słodkiej papryki. Wtedy warto zmodyfikować ilość dodawanego cukru.