Magda Gessler w programie Kuchenne Rewolucje zdradziła kilka tajników na polepszenie smaku znanych dań. Okazuje się, że można się od niej dużo nauczyć. Znawczyni kulinarna zdradziła tajemnicę m.in. zupy pomidorowej i kotletów mielonych. Triki kulinarne mogą przydać się każdemu.
Na obiad często przyrządzamy klasyczne specjały takie jak barszcz czy mielone. Przeważnie sięgamy po sprawdzone receptury. Te najlepsze są z reguły przekazywane w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Czasami bywa, że nie jesteśmy zbyt zadowoleni z przygotowanych przez nas potraw, więc zastanawiamy się nad tym, gdzie popełniliśmy błąd. Dzięki poradom Magdy Gessler niektóre wasze dania będą opracowane do perfekcji.
Barszcz czerwony
Restauratorka gotuje barszcz czerwony z dodatkiem skórek od jabłka. Wrzuca je pod koniec gotowania. Zawarta w obierkach pektyna wpływa korzystnie na konsystencję zupy, lekko ją zagęszczając.
Kotlety mielone
Zdaniem Magdy Gessler, kultowe kotlety wyjdą idealnie, jeśli zrobimy je z 3 rodzajów mięsa. Wieprzowe, cielęce i wołowe sprawdzą się najlepiej.
Zupa pomidorowa
Jeżeli zależy nam na genialnej w smaku pomidorówce, dodajmy do niej bardzo dojrzałe pomidory.
Kołduny
Magda Gessler uważa, że o wyborowym smaku kołdunów przesądza dodatek majeranku. Najlepiej zaopatrzyć się w przyprawę dobrej jakości. Ta stara i zwietrzała nie wydobędzie pełni smaku i aromatu z kołdunów.
Kalafior, cebula
Znana restauratorka, aby podkręcić smak kalafiora, gotuje go w wodzie z cukrem. Oprócz tego kucharka dodaje słodką przyprawę do smażącej się cebuli. Cukier wspaniale podkręca smak warzywa i nadaje mu ładny kolor.