Królową jesiennego stołu jest dynia, a przygotowana z niej zupa potrafi zachwycić każdego swoim smakiem. Niedawno swym przepisem na popularną dyniową potrawę podzieliła się Maryla Rodowicz. Piosenkarka podaje ją wędzonym łososiem, a także podsmażonym wędzonym boczkiem. Za sprawą tych właśnie składników zupa zyskuje całkiem nowe oblicze.
Krem z dyni sprawdzi się jako smaczny i szybki obiad dla wszystkich domowników. Potrawa pięknie pachnie, porządnie rozgrzewa i syci na długo, jest więc idealną propozycją na posiłek w zimne, jesienne dni. Bazą zupy jest bulion jarzynowy albo rosół z poprzedniego dnia. To świetny sposób na to, aby w kuchni nic się nie zmarnowało. Rodowicz swój przysmak podaje z wędzonym łososiem i boczkiem, ale można pokusić się też o inne dodatki np. śmietanę, zioła, grzanki czy prażone pestki. Gwiazda uznała, że zupy, wcale nie trzeba solić, gdyż ryba i wędlina są odpowiednio słone. W daniu powinien obowiązkowo znaleźć się czarny pieprz, czosnek, a także pasta curry.
Zupa krem z dyni wg przepisu Maryli Rodowicz
Składniki:
2 ziemniaki
3 większe ząbki czosnku
2 marchewki
dynia
1 l rosołu lub bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
łyżka czerwonej pasty curry
pieprz mielony
100 g boczku wędzonego do podania
wędzony łosoś do podania
Sposób wykonania:
Ziemniaki, marchewki i dynię obrać, a następnie pokroić w kostkę. Posiekać czosnek i zeszklić go na patelni z oliwą, potem dodać pastę curry i smażyć przez moment. Dorzucić marchewki, dynię oraz kartofle, przesmażać wszystkie składniki. Zawartość patelni przełożyć do garnka, zalać rosołem i dusić pod przykrywką do miękkości. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, pokroić na małe kawałki wędzoną rybę. Gdy jarzyny zmiękną, zupę zmiksować na aksamitny, gęsty krem, a następnie przelać na talerz. Do porcji dodać plastry łososia i podsmażoną wędlinę, posypać niewielką ilością pieprzu i podawać. Smacznego.
Z tego artykułu dowiesz się, jak odpowiednio obrać i oczyścić dynię. Polecamy także przepis na placki z dyni oraz pastę kanapkową.