Jak łatwo obrać i oczyścić dynię? Przydatne wskazówki

dynia
fot. Pixabay

Dynia to sezonowe warzywo, z którego stworzymy wiele smacznych potraw, m.in. ciasta, przetwory, pasty kanapkowe i desery. Dynia ma z reguły twardą skórę, z tego powodu trudno ją obrać, a potem oczyścić. Na szczęście istnieją skuteczne metody, które znacznie ułatwią wam cały proces.

REKLAMA

Jak sprawnie obrać i oczyścić dynię?

Najpierw dynię umyjcie, a następnie odkrójcie jej ogonek oraz końcówkę z drugiej strony. Przekrójcie warzywo na pół i przy użyciu łyżki zbierzcie z miąższu pestki. Takie pestki możecie opłukać z pozostałości miąższu, starannie osuszyć, a następnie rozmieścić na blasze i wstawić ją na 60 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 80°C. Gotowe nasiona ostudźcie i zamknijcie w szklanym pojemniku. Będą chrupiącym dodatkiem do sałatek albo zdrową przekąską.

Połówki dyni pokrójcie na mniejsze kawałki, wtedy łatwiej będzie usuwać z nich skórkę. Możecie to wykonać zwykłym nożem. Jeśli jednak macie zamiar przygotować z dyni potrawę gotowaną czy pieczoną, idealną metodą na sprawne oderwanie jej skórki będzie upieczenie warzywa. Cząstki dyni rozłóżcie na blasze wyłożonej pergaminem, polejcie odrobiną oliwy (opcjonalnie oprószcie przyprawami) i wstawcie do piekarnika na 20-30 minut. Temperatura pieczenia wynosi 180°C. Gdy dynia ostygnie, możecie zabrać się za obieranie – skórka powinna bez żadnego oporu odłączyć się od miąższu.

REKLAMA

Kilka pomysłów na zastosowanie dyni w kuchni

Z dyni powstanie naprawdę mnóstwo przepysznych potraw, przekąsek i deserów.

Purée
Kto powiedział, że purée musi być wyłącznie z ziemniaków? Ten specjał przygotujecie także z dyni! Będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu.

Zupa krem
Zupa z dyni jest hitem każdej jesieni. Zrobicie ją w mgnieniu oka. Jest kremowa, gęsta i pożywna. Tutaj znajdziecie dokładny przepis.

Sałatki
Pieczona dynia nada wielu sałatkom fenomenalnego smaku. Połączcie ulubione warzywa z rukolą, roszponką i posypcie prażonymi pestkami dyni. Wszystkie składniki skropcie delikatnym sosem i gotowe!

REKLAMA

Dżem, dynia marynowana, konfitura
Dynia nadaje się do zrobienia rewelacyjnych przetworów na zimę. Zamarynujcie ją w occie, a uzyskacie świetną przekąskę. Z kolei konfitura i dżem sprawdzą się w sam raz do pieczywa czy grzanek.

Ciasto
Jeśli chcecie poczuć smak zbliżającej się jesieni, koniecznie wypróbujcie przepis na ciasto z dyni lub bułeczki z jej dodatkiem. Podane z filiżanką kawy smakują wybornie.

Podziel się: