pasta z dyni
fot. screen Youtube / Dished

Dynia to sezonowe warzywo, z którego przygotujemy wiele pysznych dań. Zupa czy purée to tylko niektóre z pomysłów, jakie przychodzą nam do głowy. A co powiecie na wyborną pastę kanapkową? Tę najdoskonalszą pod słońcem zrobicie z pieczonej dyni. Spróbujcie jej chociaż raz, a gwarantujemy, że wpisze się w wasze menu już na stałe.

Dynia z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Istnieją jej różne odmiany, które jesienią bez problemu możemy kupić na straganach, czy w sklepach. Dynia co prawda, nie jest tak rozchwytywana, jak ziemniaki czy marchewka, ale z drugiej strony jej zastosowanie nie jest tak wszechstronne, z reguły wpadamy na pomysł, aby tylko ugotować z niej zupę. A przecież warzywo to nadaje się także na bułeczki, placki, ciasta czy gulasz. Wybitnie smakuje także pasta kanapkowa z pieczonej dyni z dodatkiem suszonych pomidorów. Dodajcie je do masy, a od razu poczujecie różnicę.

Domowe smarowidło jest zdecydowanie lepsze od gotowych past ze sklepu, w których często można znaleźć szkodliwe dla zdrowia polepszacze smaku i konserwanty. Pastę z dyni możecie przygotować na zapas i włożyć ją do lodówki – tam przetrwa nawet kilka dni. Poniżej zamieściliśmy prostą recepturę.

Jak przygotować pastę z dyni? Przepis krok po kroku

Składniki:
2-3 łyżki pestek słonecznika
ok. 50 dag dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
4-5 pomidorów suszonych z zalewy olejowej
pieprz, sól
papryka ostra mielona
papryka wędzona

Sposób wykonania:
Dynię oczyszczamy z nasion, kroimy ją na mniejsze części, które następnie układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około kwadrans w 200°C, na końcu studzimy. Jeżeli dynia ma twardą skórkę, zdejmujemy ją, natomiast miąższ przekładamy do naczynia. Dodajemy nasiona słonecznika uprzednio podprażone na suchej patelni, a także oliwę i posiekane suszone pomidory. Dynię z dodatkami blendujemy, doprawiamy pastę pieprzem, obiema paprykami i solą.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis na zupę z dyni oraz dyniowe placki.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę