Przepyszny deser serowo-cytrynowy, który pokocha każdy. Nawet najbardziej wybredne podniebienie nie przejdzie obok tego deseru obojętnie. Jest orzeźwiający, energetyczny, dobrze sprawdzi się w upalne dni.
Serek mascarpone tworzony ze śmietanki i rześka cytryna to duet idealny. Delikatność serka nadaje deserowi lekkości i puszystości. Łatwo dostępne składniki sprawiają, że deser można robić o każdej porze roku gdy tylko masz na to ochotę. Deser inny niż wszystkie urozmaici codzienne menu. Nadaje się też na domowe przyjęcia.
Przepyszny deser serowo-cytrynowy – przepis
Składniki:
» 30 dag serka mascarpone
» 4 jajka
» 25 dag cukru pudru
» 3 cytryny
» 1 opakowanie galaretki cytrynowej
» 1 łyżka żelatyny
» szczypta soli
» 1 cytryna do dekoracji
Przygotowanie:
Cytryny dokładnie umyj, następnie zetrzyj skórkę na bardzo drobnych oczkach tarki i wyciśnij sok. Żółtka jaj utrzyj z cukrem pudrem (odłóż 2 łyżki cukru pudru z podanej proporcji) na gładką, puszystą masę. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.
Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody, a potem odstaw do wystudzenia. Serek mascarpone zmiksuj z pozostałym cukrem pudrem, następnie wymieszaj z żelatyną. Wszystko połącz z masą jajeczną. Białka jaj ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubite białko delikatnie dodaj do kremu, następnie przełóż do małych salaterek. Włóż do lodówki, aż stężeje.
Galaretkę zrób według przepisu na opakowaniu i wystudź. Gdy galaretka zacznie tężeć przelej ją na krem w każdej salaterce. Włóż do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem deseru możesz udekorować wierzch kawałkami cytryny.
Smacznego!