Podczas kulinarnych zmagań na pewno nierzadko zdarzyło nam się przypalić garnek. Przypalenia mogą być niestety trudne do usunięcia, szczególnie jeśli nie zareagujemy natychmiast i zapomnimy o sytuacji.Warto jednak poznać skuteczne metody, które pomogą nam uporać się z przypaleniami. Oto jedna z nich.
Skuteczne metody na przypalenia!
W przypadku kiedy do przypalenia potrawy doszło w aluminiowym garnku, z powodzeniem możemy wykorzystać ocet. Wlewamy go na dno garnka tak, aby przykrył całe przypalenie, a następnie wstawiamy garnek na ogień i podgrzewamy do chwili, aż ocet się zagotuje.
Inna metoda zakłada natomiast użycie sody oczyszczonej. Dodajemy ją do niewielkiej ilości wody, aby sporządzić pastę. Tak przygotowaną mieszaniną pokrywamy dokładnie wszystkie przypalenia na dnie garnka i zostawiamy na około kwadrans. Po tym czasie garnek dokładnie myjemy ręcznie. I gotowe. Po przypaleniu ani śladu. Pamiętajmy jednak, aby tej metody nie stosować w przypadku garnków aluminiowych, bowiem soda może naruszyć ich strukturę.
Co z garnkami ze stali nierdzewnej?
Jeśli posiadamy natomiast garnki ze stali nierdzewnej, to świetnym sposobem na usunięcie przypaleń będzie w tym przypadku węgiel aktywny. Tabletki z węglem aktywnym kruszymy i wsypujemy na dno garnka. Całość zalewamy wodą i pozostawiamy na kilkanaście minut. Na koniec czyścimy garnek przy pomocy szczoteczki lub gąbki. Przypalenia powinny zniknąć w mgnieniu oka.