Barszcz ukraiński to zawsze świetny pomysł na pożywną, smaczną i pełną aromatu zupę. Karol Okrasa zdradził swoje tajniki przygotowania tej potrawy. Postanowiliśmy zamieścić ten kapitalny przepis, abyście mogli z łatwością otworzyć go w swojej kuchni.
Barszcz ukraiński to pyszna kompozycja mięsa, warzyw i przypraw. Zupa z przepisu Karola Okrasy to prawdziwa poezja smaku, która w dodatku syci na długo. Sprawdzi się jako obiad na chłodne, jesienne dni.
Przepis Karola Okrasy na barszcz ukraiński
Składniki:
2 marchewki
1,5 l wywaru mięsnego na kaczych udkach
4 buraki
cebula
2 kacze udka z wywaru
200 białej kapusty
seler (korzeń)
60 g białej fasoli
2 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka masła
przyprawy – cukier (1 łyżeczka), liście laurowe (4 sztuki), ziele angielskie (4 kulki), pieprz i sól do smaku
łyżka oleju słonecznikowego
Sposób przygotowania:
W przepisie możemy wykorzystać gotową fasolę w sosie pomidorowym z puszki. Jeśli natomiast używamy suchych nasion, moczymy je w wodzie przez ok. 12 godzin. Wcześniej gotujemy także wywar na kaczych udkach, a później postępujemy wg poniższej instrukcji.
Obieramy i gotujemy (albo pieczemy) buraki. Seler i marchewki także obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle z olejem. Do składników dorzucamy cebulę (również pokrojoną w kostkę) i szklimy ją, doprawiamy pieprzem oraz solą. Do miękkich warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy (o ile używamy suchej fasoli) i grubo pokrojoną kapustę, gotujemy przez parę minut. Mieszamy jarzyny z bulionem z kaczych udek.
Do potrawy wrzucamy buraki (pokrojone w kostkę), fasolę, a także poszarpane na kawałki mięso. Dodajemy do barszczu cukier, ziele angielskie, ocet i liście laurowe. Gotujemy przez moment na małym gazie. Czosnek kroimy w plasterki i przekładamy do zupy wraz z niewielką ilością pieprzu i soli (do smaku). Danie zagotowujemy i odstawiamy, możemy podać je z kleksem śmietany.