Smażona wątróbka ma wielu fanów. Najczęściej podczas smażenia dorzucamy do niej pokrojoną w talarki cebulę. A co powiecie na inne warzywo? Warto od czasu do czasu wprowadzać drobne zmiany w przepisach. Spróbujcie więc zamienić cebulę na czosnek. Produkty te w gruncie rzeczy są do siebie bardzo podobne i obydwa potrafią idealnie wydobyć smak drobiowego specjału. Poza czosnkiem dodajcie do mięsa także sok wyciśnięty z cytryny, który nada potrawie przyjemnego aromatu.
Zaskakująca wątróbka bez cebuli
Wątróbka drobiowa zawiera mnóstwo zdrowotnych substancji odżywczych. Przygotowana z dodatkiem czosnku i soku z cytryny ma jeszcze bogatszy smak. Jeśli szukaliście ciekawego patentu na podanie wątróbki – właśnie znaleźliście.
Przepis na smażoną wątróbkę z dodatkiem czosnku i soku z cytryny
Składniki:
10-12 ząbków czosnku
75 dag wątróbki drobiowej
5-6 łyżek soku z cytryny
pieprz i sól do smaku
1 szklanka drobiowego bulionu
posiekana natka pietruszki do podania
olej rzepakowy do smażenia
Sposób wykonania:
Oczyśćcie i pokrójcie wątróbkę na niewielkie kawałki. Czosnek obierzcie z łupin i posiekajcie go, wyciśnijcie też sok z cytryny. Na patelnię wlejcie olej i lekko podsmażcie czosnek. Po chwili dorzućcie wątróbkę i smażcie ją na niedużym gazie, uważając, aby nie przypalić czosnku. Zmniejszcie moc płomienia, wlejcie bulion i sok z cytryny. Przykryjcie nieco patelnię i duście potrawę do momentu, aż sos na patelni trochę zgęstnieje – trwa to ok. 7 minut. Po tym czasie smażony specjał powinien być gotowy. Przełóżcie go na talerz i podawajcie z ziemniakami albo ryżem. Dołóżcie cząstki cytryny i pokrojoną natkę pietruszki.
Jeśli macie ochotę na inne sycące dania mięsne, polecamy przepis na bitki wołowe, zrazy i gulasz.