W rankingu typowych jesiennych potraw zupa dyniowa zajmuje miejsce na podium. Przepis Roberta Makłowicza na ten przysmak jest prosty i szybki. Zupa jest kremowa, fantastycznie rozgrzewa, a jak smakuje! Kucharz dodaje do niej aromatyczny tymianek, który wzmacnia smak potrawy i nadaje jej charakteru.
Jesień to sezon na dynię. Możemy przygotować z niej różne smakołyki, ale chyba najlepszym pomysłem jest zrobienie z dyni na smacznej zupy. W wielu książkach kucharskich znajdziemy masę receptur na krem wytrawny lub słodki. Dziś jednak namawiamy was do wypróbowania przepisu Makłowicza. Znany kucharz nawet ze szpinaku czy brukselki potrafi wyczarować nieziemskie danie. Nie inaczej jest w przypadku dyni. Przekonajcie się sami!
Przepis Roberta Makłowicza na zupę dyniową
Składniki:
0,5 kg dyni
2 l bulionu
150 ml słodkiej śmietanki
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
2 łyżki oleju z dyni
2 łyżki oliwy z oliwek
gałązka tymianku
prażone pestki z dyni
Przygotowanie:
Na palniku stawiamy rondel o grubym dnie. Wlewamy do niego trochę oliwy i szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, a potem posiekany czosnek. Dorzucamy kostki dyni żółtej i pomarańczowej. Smażymy warzywa przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Łączymy wszystko z pastą pomidorową, rozprowadzamy i smażymy przez 1 minutę. Dolewamy odtłuszczony wywar wołowo-drobiowy lub wołowy i trochę wina. Gotujemy zupę kolejne 20-30 minut, doprawiamy otartym tymiankiem.
Zdejmujemy rondel z gazu, miksujemy jego zawartość na aksamitny krem. Stawiamy ponownie na ogniu, wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Danie wykładamy na talerz, na powierzchni robimy szlaczek z oleju dyniowego i dekorujemy pestkami dyni. Dodajemy szczyptę białego pieprzu. Smacznego!