Niektóre wypieki, aby odpowiednio wyrosnąć, potrzebują dodatku drożdży. Mamy do dyspozycji ich dwa rodzaje – świeże i suszone. Ale czy na tych drugich chleb, czy placek wyrośnie tak, jak powinien? Jeśli nie jesteście do końca przekonani – uspokajamy was – drożdże instant mogą być dodawane do każdego typu ciast i mają znacznie więcej zalet niż ich świeży odpowiednik. Warto mieć to na uwadze.
Pizza, ciasto drożdżowe, kluski na parze, pączki czy chleb. To rodzaje produktów, do których trzeba dodać drożdże. Wcześniej musimy przygotować z nich rozczyn, który jest dość czasochłonny, a niekiedy może nawet się nie udać.
Rozczyn powinien mieć właściwą temperaturę, aby drożdże zaczęły pracować i zwiększyły potem objętość wyrobu. Pieczywo, ciasto na pizzę czy inne przysmaki można jednak przyrządzić dużo szybciej – bez rozczynu. Trzeba tylko zamiast świeżych drożdży użyć drożdży instant. Suszone drożdże są łatwiejsze w użyciu, ale nie nadają się do każdego rodzaju ciast. Z drugiej strony ich termin przydatności do spożycia jest sporo dłuższy niż tych świeżych.
Czym różnią się drożdże świeże od drożdży instant?
Drożdże świeże wymagają przyrządzenia rozczynu z mąki i mleka. W przypadku drożdży instant nie ma takiej konieczności. Rozczyn, aby drożdże zaczęły pracować, powinien mieć optymalną temperaturę – mleko nie może być ani za gorące, ani za zimne. Sięgając po drożdże instant, eliminujemy ryzyko, że drożdże nie urosną. Nie trzeba także czekać, aż rozczyn zacznie rosnąć. Drożdże suszone dodajemy bezpośrednio do reszty produktów i mieszamy, aż uzyskamy zwartą, aksamitną masę.
Czy można używać drożdży instant do ciasta? Jakie zalety mają suszone drożdże?
Suszone drożdże nadają się do pieczywa, pizzy i słodkich ciast. Chleb albo ciasto drożdżowe zrobione na drożdżach instant wyrośnie znakomicie i powstanie znacznie szybciej.
Zaletą drożdży suszonych, poza prostszym przyrządzeniem ciast bez rozczynu, jest ich przydatność do spożycia i metoda przechowywania. Drożdży instant nie trzeba składować w lodówce, a ich data ważności to nawet kilka miesięcy. Świeże drożdże wymagają przechowywania w niskiej temperaturze i trzeba je zużyć w ciągu 10 dni.