kluski na parze, parowańce, buchty
fot. screen Youtube / Anka Gotuje

Kluski na parze, inaczej parowańce lub pampuchy to smakowite i puszyste drożdżowe bułeczki, które przyrządza się nad garnkiem z wrzącą wodą. Są mięciutkie, doskonale smakują nie tylko na słodko z owocami, ale również jako dodatek do porcji mięsa czy gulaszu. Aby bułeczki wyszły perfekcyjnie, warto zadbać o temperaturę, lecz nie tylko pary. Wszystkie produkty, których użyjesz, muszą mieć temperaturę pokojową.

Parowańce to bułeczki drożdżowe, których nie piecze się w piekarniku – parzy się je nad garnkiem wypełnionym wrzątkiem. Są okrągłe, puchate i dobrze współgrają niemalże z każdą potrawą. Można je serwować na słodko z bitą śmietaną i owocami bądź kremem czekoladowym. Pyszne są także w wersji wytrawnej np. z dodatkiem skwarek. Przed zrobieniem apetycznych pampuchów zadbaj o to, aby wszystkie produkty miały jednakową temperaturę, a mleko – ok. 30°C.

Kluski na parze – prosty przepis

Składniki:
400 g mąki pszennej
1 jajko
50 g masła
250 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
30 g cukru

Przygotowanie:
Do naczynia rozkruszamy drożdże, dodajemy 6-7 łyżek mąki i małą łyżeczkę cukru. Dolewamy mleko i mieszamy. Przykrywamy rozczyn suchą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, aby mógł wyrosnąć. W międzyczasie rozpuszczamy masło, które potem odstawiamy, aby trochę przestygło i uzyskało temperaturę rozczynu. Do oddzielnej miski przesiewamy pozostałą porcję mąki, dodajemy jajko, resztę cukru i lekko dosalamy. Po chwili ostrożnie wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto.

Gdy składniki się już delikatnie połączą, cienkim strumykiem wlewamy ciepły tłuszcz. Zagniatamy masę i przykrywamy naczynie ściereczką. Raz jeszcze odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 40 minut, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto umieszczamy na stolnicy obsypanej mąką. Rozwałkowujemy je lekko i dzielimy na części jednakowej wielkości. Potem, z każdej z nich tworzymy kulę i powtórnie odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na kilka minut.

W szerokim garnku zagotowujemy wodę, przywiązujemy nad nim gazę i układamy na niej część klusek tak, by nie przylegały do siebie. Kładziemy pokrywkę i gotujemy pampuchy przez ok. 10 minut, aż wyrosną i zrobią się puszyste.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę