Mandarynki to owoce, które nieodzownie kojarzą nam się ze świętami. Nie da się jednak ukryć, że bardzo szybko tracą swoją świeżość, a przy tym jędrność. Jak zatem przechowywać te egzotyczne owoce, aby były soczyste i smaczne przez długi czas?
Gdzie przechowywać cytrusy?
Aby cytrusy długo zachowały swoją świeżość powinniśmy przechowywać je w niskich temperaturach. Najlepszym miejscem będzie zatem lodówka. Mandarynki czy pomarańcze powinniśmy umieścić w szufladzie na owoce i warzywa, która jest umieszczona najniżej, tuż nad zamrażalnikiem.
Co więcej, aby owoce nie popsuły się od nadmiaru wilgoci, razem z nimi w szufladzie lodówki powinniśmy umieścić gąbkę. Jej zadaniem będzie wchłonięcie nadmiaru wilgoci, dzięki czemu cytrusy nie będą gnić, ani też nie pojawi się na nich pleśń.
Piwnica będzie świetnym miejscem
Warto dodać, że cytrusy z powodzeniem możemy także przechowywać w piwnicy. Niska temperatura i brak dostępu światła sprawi, że przez długi czas pozostaną one świeże i soczyste.