Mamy dziś dla was świetny pomysł na coś słodkiego. Co powiecie na deser 2 w 1? Receptura na naleśniki z nutą kisielu z pewnością przypadnie wam do gustu. Będą nimi zachwycone szczególnie dzieci.
Naleśniki z kisielem to absolutny hit i niezwykłe połączenie dwóch uwielbianych deserów. Naleśniki to popularne na całym świecie cienkie smażone placuszki. Kisiel z kolei pierwotnie był uznawany przez Słowian za zupę. Ma postać gęstej owocowo-mącznej masy.
Czy kiedykolwiek próbowaliście połączyć te dwa specjały? Powstanie wtedy puszysta, pełna aromatu i rozpływająca się w ustach potrawa.
Przepis na naleśniki z dodatkiem kisielu
Składniki:
500 ml wody gazowanej
2 ulubione owocowe kisiele – np. brzoskwiniowe, truskawkowe czy malinowe
500 ml mleka
2 łyżki oleju
1 cukier waniliowy (ok. 18 g)
2 szklanki mąki
szczypta soli
1 jajko
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do naczynia, wbijamy tam jajka, dodajemy wodę gazowaną, sól, mleko, cukier waniliowy oraz 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki miksujemy na aksamitne ciasto bez grudek. Dodajemy 2 opakowania kisielu i znów miksujemy. Gotowe ciasto odkładamy na 30 minut, aby masa odpoczęła, trochę zgęstniała i stała się elastyczna. Dzięki temu placuszki nie będą się rwać w czasie smażenia. Smażymy niezbyt dużą ilość ciasta na lekko natłuszczonej patelni i na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pierwszą stronę smażymy przez około minutę, a drugą – przez 30 sekund. Naleśniki z dodatkiem kisielu możemy podać z cząstkami brzoskwini lub plasterkami banana.