Zabawne, różowe ciasto Fiona to wspaniały pomysł na smaczny i piękny deser. Receptura nie jest trudna, a słodycz kusząco wygląda i obłędnie smakuje. Ciasto nie wymaga pieczenia, więc robi się je bardzo szybko – najwięcej czasu zajmuje studzenie galaretek. Gorąco polecamy!
Ciasto „Fiona” to wspaniała kompozycja orzeźwiającej galaretki, biszkoptów i słodkich mas. Spód deseru tworzą okrągłe biszkopty, na których znajdują się dwie pyszne masy (oddzielone biszkoptami): malinowa i śmietanowa. Natomiast wierzch deseru stanowi różowa galaretka, która wygląda bardzo kunsztownie. Takiemu deserowi nie sposób się oprzeć. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Przepis na ciasto bez pieczenia Fiona
Składniki:
Spód:
opakowanie biszkoptów ok. 250 g
Masa malinowa:
3 budynie malinowe
100 ml mleka
300 ml syropu malinowego
600 ml wody
Masa śmietanowa:
1 szklanka gorącej wody
2 galaretki malinowe lub wiśniowe
500 ml śmietany 30%
Galaretka:
3 szklanki gorącej wody
2 galaretki rubinowe
Sposób wykonania:
Na dnie formy do pieczenia (o wymiarach 28 cm x 26) układamy biszkopty. Przyrządzamy masę malinowo-budyniową. Do garnka wlewamy wodę, sok malinowy i mleko – odlewamy 1 szklankę płynu i rozrabiamy w nim proszki budyniowe. Pozostałą porcję zagotowujemy. Przelewamy rozmieszane budynie i gotujemy, nieustannie mieszając, aż krem zrobi się gęsty. Po chwili wylewamy go na biszkopty i od razu przykrywamy krem następną warstwą ciasteczek. Czekamy, aż ostygnie.
Na masę śmietanową: galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i miksujemy z chłodną galaretką. Powstały krem rozprowadzamy na biszkoptach. Deser umieszczamy w lodówce.
Ostatnia warstwa to galaretka rubinowa. Rozpuszczamy ją w 3 szklankach gorącej wody, studzimy, a potem wylewamy na krem śmietanowy. Gotowe ciasto Fiona wkładamy do chłodziarki, aby stężało. Smacznego.
Zobacz także: Rozpływające się w ustach ciasto Shrek. Z tym przepisem wyjdzie idealne