Smażona cebula w panierce. O tej przekąsce z pewnością często nie słyszałeś, a warto ją przyrządzić, by zachwycić znajomych na domówce. Sprawdź przepis.
Cebula jest lubiana i dodawana często do zup czy okrasy. To składnik wielu przepisów, dodaje ona smaku i pikantności. Jest bogata w wiele składników odżywczych, w tym witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze. Warto przyrządzić ją jako przekąskę w chrupiącej panierce. Ma wyśmienity smak, a z sosem to prawdziwy raj dla podniebienia. Przepis znajdziesz poniżej.
Smażona cebula w panierce. Przepis
Składniki:
» 3 cebule
» 200 gram mąki
» po pół łyżeczki soli, czosnku granulowanego, pieprzu w proszku, chili w proszku
» 2 jajka
» 100 ml mleka
Przygotowanie:
Cebule obierz i nakrój je na kształt siatki – nie krój do końca. Do miseczki wbij jajka i dodaj przyprawy: sól, pieprz, czosnek i chili, następnie dodaj mleko i mąkę. Zmiksuj na gładką masę, a potem maczaj cebule i smaż na głębokim tłuszczu.
Gotową cebulę podawaj z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Sprawdź też świetny przepis na ciasto w kilka minut o pysznym aromacie. Pisaliśmy o tym tutaj.