Rzeżucha to jeden z symboli Wielkanocy. W wielu polskich domach co roku gości na świątecznym stole. Dowiedz się, jak samodzielnie wyhodować tę roślinę i to w bardzo zaskakujący sposób. Kiedy się za to zabrać, aby uzyskać plony na czas?
Rzeżucha to prawdziwa kopalnia witamin i substancji odżywczych. Korzystnie wpływa na wzrok z uwagi na obecną w niej luteinę. Przyspiesza procesy trawienne i eliminuje zaparcia. Poza tym ma sporo wapnia, przez co wzmacnia tkankę kostną. Na prawdę warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu. Rzeżucha ma specyficzny, dość wyrazisty smak. Stanowi świetny dodatek do jajek z majonezem.
Kiedy zasiać rzeżuchę, aby wyrosła na święta?
W odpowiednich warunkach rozwój rośliny zajmuje 7 dni – jeśli oczywiście chcemy uzbierać kiełki. Na liście musimy zaczekać trochę dłużej. Proces ten można jednak przyspieszyć – wystarczy zastosować kilka metod. Poznaj jedną z najlepszych.
Wyhoduj rzeżuchę na gąbce do mycia naczyń!
Przygotuj nasiona rzeżuchy i czystą, nieużywaną gąbkę do mycia naczyń. Weź ostry nożyk i natnij całą powierzchnię gąbki, tworząc niewielkie kwadraty (powinieneś uzyskać bloczek 3×4). W obecne między poszczególnymi kwadracikami szczeliny wsyp nasiona rzeżuchy. Potem umieść gąbkę z nasionami na niedużym talerzyku i skrop ją porządnie wodą (możesz użyć pojemnika ze spryskiwaczem). Teraz przykryj talerzyk miską (jeśli weźmiesz przezroczystą, wtedy będziesz mógł patrzeć, jak rozwija się rzeżucha) i to wszystko! Po kilku dniach powinny pojawić się świeże kiełki.
Czytaj też: Zdrowy czosnek z własnej uprawy. Niezawodny trik ogrodników na obfite zbiory