Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami to najprostszy i szybki wypiek. Wykonanie go nie zajmuje nawet 20 minut. Poznaj obłędny przepis.
To ciasto składa się z kakaowego blatu, jogurtowej masy jasnej i kakaowej oraz brzoskwiń. Ten smak jest tak przepyszny, że pokocha go każdy smakosz. Dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis znajdziesz poniżej.
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Przepis
Składniki:
blacha 28×18 cm lub okrągła blacha 26 cm
Ciasto kakaowe:
» 2 jajka
» szczypta soli
» 1 cukier wanilinowy
» 80 g cukru
» 80 ml mleka (temperatura pokojowa)
» 40 ml oleju roślinnego
» 110 g mąki
» 20 g kakao
» 5 g proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
» 30 g żelatyny + 150 ml zimnej przegotowanej wody
» 500 ml zimnej śmietany 30 %
» 1 cukier wanilinowy
» 1000 g jogurtu greckiego
» 250 g cukru
» 50 g kakao + 70 ml wrzącej wody
» 480 g brzoskwiń w puszce
Przygotowanie:
Ciasto kakaowe: mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia wymieszaj w miseczce. Jajka wbij do oddzielnej miski i dodaj sól, cukier wanilinowy i cukier, następnie zmiksuj tylko do połączenia się składników. Wlej mleko i olej, a potem wymieszaj i dodawaj stopniowo mąkę. Przelej masę do foremki i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, następnie piecz przez około 25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu podziel ciasto na dwa blaty, a następnie jeden z nich pokrusz.
Masa: w szklance rozpuść żelatynę w zimnej, przegotowanej wodzie, a potem odstaw do napęcznienia. Do misi wlej śmietanę kremówkę i dodaj cukier wanilinowy, następnie ubij ją, ale nie całkowicie na sztywno. W oddzielnej misce umieść jogurt grecki i wymieszaj go z cukrem, a potem dodaj masę do ubitej śmietanki i zmiksuj. Żelatynę podgrzej w mikrofali przez 20-30 sekund, a potem dodaj ją do masy i energicznie mieszaj.
Podziel masę na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao wymieszane z ciepłą wodą i wymieszaj. Wlewaj na przemian masę jasną i kakaową na blat czekoladowy, następnie poukładaj pokrojone brzoskwinie. Odstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, a potem posyp wierzch pokruszonym wcześniej ciastem. I gotowe, smacznego!